Uncategorized

Konsumtionsbanta, Plastbanta och att banta kroppsfettet

Det är mycket snack om att banta. I alla fall i de grupper jag rör mig i. Speciellt på internet.
Oftast handlar det inte om att banta i den klassiska bemärkelsen, alltså att gå ner i vikt, men det förekommer också. Mest handlar det om att banta andra saker i livet, som att plastbanta eller att konsumtionsbanta

Jag tycker att det är toppen med diverse metoder för att minska användandet eller intaget av något för att hjälpa miljön och planeten jorden att må bättre.

Att plastbanta innebär att en drar ner på användandet av produkter som innehåller plaster. Anledningen är framförallt att det är skitdåligt för miljön när plaster i form av microplaster eller liknande kommer ut i våra vatten, hamnar i magen på en fisk som sedan dör osv. Vissa plaster innehåller också väldigt giftiga ämnen, varvid dom inte är lämpade för att tex ha mat i eller liknande. När det kommer till leksaker med plaster kan jag hålla på hur länge som helst eftersom att jag jobbat med leksaker i tio år och nog är lite av ett proffs på ämnet. Men låt oss inte gå in för djupt på det här idag.

Fler och fler väljer att konsumtionsbanta (det kanske heter något annat men har samma innebörd) vilket innebär att en drar ner på sin konsumtion. Shoppingfri månad eller shoppingfritt år tex. Reglerna för hur just du ska konsumtionsbanta bestämmer du själv. Ett exempel kan vara att du bara får köpa mat som du vet att du kommer att göra av med och att du inte får köp tex nya kläder eller skor på ett år. Ett förslag kan vara att om du måste köpa tex nya vinterskor för att dom du hade innan gått sönder så måste du köpa dom secound hand. Då har du i alla fall gjort ett bättre val.

Det går att googla detta i all evighet och jag tycker det är väldigt viktigt att göra folk medvetna om hur deras levnadssätt  påverkar miljön och kommande generationer. Jag tror inte att det är för sent för att göra en förändring, och alla som säger att ”vad spelar det för roll om jag källsorterar, ingen annan gör ju det..” behöver tänka om. För tänk om alla som tänkte så istället började sortera, då skulle dom snart ha vanan inne och så skulle det bli självklart för deras barn att källsortera och snart kommer alla i alla generationer att källsortera och konsekvenserna av detta skulle bli en mycket gladare planet.

För ärligt.. Hur jobbigt är det egentligen att skölja ur en konservburk och lägga den i metallbyttan istället för att slänga den bland matresterna? Tar säkert tio till tjugo sekunder. Jag tycker att dom sekunderna är väl spenderad tid, för din och min och våra barns framtid..

Bantar du på något sätt? Berätta!
Är det något du tycker att jag ska ha koll på? Berätta!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =